La meua història a Baix la Mar

Aquesta és la meua història en la Falla Baix la Mar.

Allà per l’any 1980 treballava jo en el Restaurant Gavilà. Un dia el Sr. Joan Felip Sala, em va preguntar si podia ajudar a la falla a preparar la presentació, ja que eren pocs fallers, en aquells moments i sense pensar-ho, vaig dir que sí i ens vam posar mans a l’obra. Aquell any el president era Jaume Garcia Moll, més conegut per “Jaume Xapa”, i així var ser com vaig començar la meua trajectòria fallera.

En aquells temps la vestimenta de faller era anar vestit com si anares de boda, en trage jaqueta els homes i les xiques de fallera. Era molt curiós que, com els pares no deixaven eixir tant com hui en dia a les senyoretes, l’excusa perfecta era apuntar-se de fallera i així ja podien anar als llocs sense que els pares posaren cap oposició.

L’any següent va ser president Vicent Seguí, més coneguts per tots com a “Tejero”. I si no recorde mal, quan va entrar ell, tot eren problemes dels anys enrere: portes tancades tant en coets, música, flors i altres coses. Es devien molts dines d’anys enrere, per culpa d’un president que va fer molt mala gestió. Així que Vicent se’n va possar molt fort (d’aquí li van traure l’àlies) i vàrem tirar la falla endavant. Vicent Seguí i la comissió van haver d’arreplegar molts diners per a pagar tots aquells deutes que s’arrossegava, a la fi es va poder pagar tot.

Sempre al costat de la Falla Baix la Mar, he estat fent diverses tasques, fins que el dia de Sant Josep de l’any 2010 Baix la Mar no tenia president i em vaig presentar voluntari. Malgrat la faena i l’esforç que s’ha de fer com a President, vaig tindre uns acompanyants sempre al costat, igual que tota la comissió. En el meu any per circumstàncies de remodelació de la plaça de l’Ajuntament, no es van poder celebrar el premis en els tradicionals balcons, canviant d’ubicació al Carrer La Via, al costat del Centre Social, on es va muntar un cadafal per a poder celebrar els premis, i allí, el nostre monument que plantarem “l’hippie” va guanyar el 1r premi i la falla infantil va obtenir un 2n.

Passant uns pocs anys, en 2014, la Falla em va proposar com a candidat per a Faller Exemplar de les falles de Dénia, el qual després de la votació, em van atorgar el títol, sent tot un honor rebre’l.

Involucrat en aquesta festa tan nostra, forme part de la Junta Local Fallera de Dénia, des de fa molts anys i en distints Presidents.

Fent un record melancòlic i parlant en altres fallers de tots el col·lectius fallers, pense que hui en dia les falleres i fallers viuen les festes molt diferents…com per exemple, molts encara no s’ha acabat la presentació i ja s’han canviat.

Per a finalitzar, voldria fer una xicoteta reflexió: no comprenc per què les Falleres Majors quan acaben el seu any, en molts llocs, no estan o són involucrades a l’executiva, igual que fan amb els Presidents. Igual algunes coses es podrien millorar…

Vicent Ivars Mengual “Cacahuera”

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vosté tinga la millor experiència d'usuari. Més info

acceptar