El que fòrem, som i volem ser

La lectura setmanal d’aquesta secció “Un tomb per Baix la Mar” ha estat una experiència molt gratificant que m’ha portat a reviure anècdotes, recordar persones i fer un grapat de reflexions, però, per damunt de tot, m’ha produït orgull de pertànyer a una falla que posa en valor el seu actiu més important, totes i cadascuna de les persones que formen o han format part d’aquesta gran comissió. Com diu el nostre himne, hem de ser fidels al que fòrem i som, doncs dels nostres predecessors en la festa hem heretat el caràcter i la idiosincràsia única, genuïna i especial que té la falla Baix la Mar, però també hem de saber el que volem ser.

Des de xiqueta, el meu major desig era ser fallera, però circumstàncies feien que no fora possible. Tot i això, la casa dels meus pares sempre ha estat oberta per a la falla Baix la Mar, col·laborant en pergamins, quotes de barri, arreplegades i, fins i tot, engalanant el carrer per al pas de la comissió (quantes costums perdudes!!) i sempre anàvem en família a gaudir dels principals actes de la setmana fallera. Mai oblidaré el 19 de març de 1987 quan, als peus de la falla “del xino”, mon pare li va dir a Gregori Sellés, el nou president, “ací tens una fallera”. Des d’aquell instant, he viscut moltes experiències gratificants que no cal enumerar i que m’han portat fins hui, on ja no sóc aquella jove de setze anys però sent la mateixa il·lusió de ser fallera.

Prou de passat, parlem de present! I el nostre present és l’exercici 2019-2022, són Paula, Núria, Cesc i Juanvi, junt amb els que hem gaudit confeccionant carrossa, fent presentacions, participant en dinars i en els diferents actes que s’han organitzat, presencials i virtuals, i a qui acompanyarem aquestes falles per a fer que siguen les falles més especials per a ells, les que mereixen gaudir després de tanta espera.

I, sobretot, vull parlar de futur. Aquesta maldita pandèmia ens ha obligat a un impàs que ha fet que molts s’hi “desconnecten” del món faller i, a més a més, tenim una competència ferotge, sobretot cara als més joves, al tenir a l’abast una gran varietat de possibilitats d’oci i diversió. Per tot açò, ha sigut encoratjador llegir els escrits de la nostra joventut, considerant la falla la seua segona família, demostrant que la falla està viva. I això, que sembla tasca fàcil, no ho és tant, i és el resultat de la tasca desenvolupada per les diferents delegacions d’infantil i, com no, la implicació dels pares, fallers o no. Ha estat un gran encert involucrar-los en comparses, presentacions i bàndols, crear esdeveniments específics per a ells i fer-los partícips d’activitats culturals, doncs els ha fet conscients de l’esforç, la feina i la constància que cal tindre per portar a bon port cada exercici faller. El meravellós resultat és un bon grapat de xiquets i jovens que són garantia de futur i continuïtat. Però hem de ser clars, cal continuar acompanyant-los però també els hem de deixar que, respectant les tradicions, evolucionen la festa al seu propi estil, ser coherents amb l’educació igualitària que els hem donat i fer desaparèixer antigues costums arrelades a la festa com, entre altres, la gran diferència entre el paper dels presidents i les falleres majors una vegada acabat el seu exercici faller.

Un futur apassionant ens espera, n’estic segura. La falla Baix la Mar continuarà encapçalant innovacions, cultura i, per suposat, palmarès, a les falles de Dénia. Jo ací estaré, per aportar la meua col·laboració, com sempre he fet, faig i faré, amb gran estima per la meua falla, la millor falla de Dénia.

Tot siga per Baix la Mar!!

María Rosario Guardiola Hostalrich

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vosté tinga la millor experiència d'usuari. Més info

acceptar