Les falles lliures no marciran mai

Si em permeteu, per a mi no hi ha millor paraula per a definir les falles que immarcescible, des de fa uns anys aquesta paraula descriu tot el que les falles envolten. Tota la seua empremta, la nostra cultura, la devoció que els fallers sentim… Aquest esperit que es manté any rere any. Tot açò no marcirà mai, ara més que mai hem de sentir-ho així.

A més l’adjectiu que ens descriu com a fallers, fallers de Baix la Mar, és que som lliures, lliures per a fer, per a cavil·lar, per a imaginar, crear i somiar, lliures per a lluitar per la igualtat i per l’apoderament de la dona tant en la falla com en la societat. Lliures per a no decaure, partir des del punt en què ens trobem i continuar navegant entre marors i tempestats. 

Però la veritat és que ningú estàvem preparats, a hores dels dies grans, a què tot es parara, que tot s’esfumara. 

De nou, no tinc dubte, ressorgirem com sempre, en llibertat, amb il·lusió i amb més ganes de continuar disfrutant i continuar compartint tants i tants moments, però sobretot viure’ls amb aquest grup d’amics que som i que tant ens trobem a faltar a hores d’ara.

A més la falla de regalar-nos tantes coses, una de les coses més importants són aquestes persones que s’han convertit en amics, en una gran família fallera que sents així, com a part de tu i amb els que comptes en el teu dia a dia.

Tots els que enyorem aquests dies, recordem els preparatius dels grans dies, els dies de plantà, el sol de falles, l’oloreta a pólvora, els carrers tallats amb xiquets tirant coets, simplement passejar amb l’alegria que es contagia de llums i colors dels monuments, ultimar detalls perquè tot estiga perfecte, les vestimentes de les falleres i fallers, la música de les bandes i xarangues d’aquests dies, nervis, emoció i com no la devoció en l’ofrena a la nostra Mareta. I com a bons fallers donar punt final a un any intens amb la calor del foc per a tornar a ressorgir creant nous somnis.

Recordant tots aquests moments no puc oblidar, els nostres càrrecs, tan sols desitge que aquest dia arribe i poder disfrutar junts d’aquests grans dies, poder disfrutar de la recompensa de l’esforç de tot l’any, un any de molt treball però ple d’alegries i de grans èxits.

Que no se’ns obliden, ells, el nostre futur, els nostres xiquets. Ells seran els que ens veuran novament com renaixem, com es lluita i com es treballa per a tornar a disfrutar. Les falles ens donen uns valors que tan sols elles ens poden transmetre i jo vull que els meus fills disfruten de cada moment, de cada sentiment, que jo he tingut la gran sort de poder tindre. 

Com ja han dit, ser faller és una forma de vida, és una manera de viure que qui no ho és, no pot entendre.

Continuem mantenint aquest alé per a aquesta immarcescibilitat que no pot acabar ací, som patrimoni immaterial de la humanitat.

Laura Casado Banda
Fallera de Baix la Mar

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vosté tinga la millor experiència d'usuari. Més info

acceptar