Que són per a tu les falles?

De primeres, si et fan aquesta pregunta i et detens a pensar-ho, quasi ben bé no sabria que dir, però al moment i de manera innata et ve la contestació. Les falles són persones, persones amb actitud.

Quan una persona, i pense en qualsevol persona de qualsevol edat, entrà en aquest món, crec que la majoria, conscientment o inconscientment, ho fan un poc per desemboirar-se de tot allò quotidià que ens rodeja, per oblidar-se dels problemes i deixar-los a una banda de la porta del casal i entrar així en un lloc on, des de fora, pareix ser simplement festívol i rialler. És en eixe precís moment quan un entra a formar part d’una falla, composta de persones amb una determinada actitud.

Es complex descriure l’actitud de la qual vos parle, però és a causa d’aquesta per la qual no hi ha res impossible ni fora de lloc si es fa per la falla, la teua, la vostra, la d’ells i la meua, la de totes i tots. Per la falla, tant s’hi fa que es tracte de dinars, llibrets, carrosses, comparses, bans, quotes, aparadors, presentacions, loteries, secretaria, tresoreria, pergamins, portar la barra del casal, formar part d’una directiva o senzillament acudir als actes que des de la falla s’organitza. Hi participem gratament, col·lectivament encoratjats pels sentiments de pertinença i unió.

És just ahí on veus aquesta actitud, actitud d’unes persones que inicialment mai hagueres cregut que formarien part de la teua vida, a les que has vist créixer i, malauradament, també deixar-nos, totes elles persones les quals ara ja no conceps fora de la teua vida. Si bé, el que sobreviu al pas del temps i inclòs a les mateixes persones, és eixa actitud, el fet de no saber dir un NO mai per resposta, sempre estar disposat a fer el que precise la falla, estar i ser allò que se’ns propose. Es tracta d’una sort d’herència intangible, un llegat efímer de l’esperit mariner i faller, contagiat i arrelat al carrer del pont. Les persones venen i, desafortunadament, se’n van, canvien els temps i canvien les circumstàncies, però veus reflectit en els actes de les generacions recents allò que portes veient des de sempre, amb altres formes, altres paraules, altres mètodes, però sempre amb la mateixa actitud.

Aleshores, per a mi les falles, són totes les persones que han fet camí, que estan i que han estat, i que tot plegat ens han deixat el seu bon fer. Persones que portes amb tu al cor i saps que mai oblidaràs perquè sempre trobes el motiu, l’anècdota o la fotografia adient per recordar-les i retre’ls homenatge amb un somriure d’enyorança. Persones que t’acompanyen sempre i d’altres de noves que arriben, que encara que no sàpies el motiu exacte pel qual estan, intueixes que estan per l’actitud, estan per la Falla.

Feliç any nou a tots i visca la Falla Baix la Mar amb actitud.

Sefa Cardona Sellés

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vosté tinga la millor experiència d'usuari. Més info

acceptar