Falla Baix la Mar, Monument i Casal

Per a mi les falles són la gran festa que ens uneix a totes i tots al voltant d’un sentiment, d’una manera de viure i d’entendre la vida, sempre amb respecte a les tradicions i amb llibertat per a encarar el futur. Persones de diverses professions, creences i diferents maneres de pensar que ens ajuntem amb un propòsit, fer falla i fer festa.

El monument faller és el principal objectiu de la nostra comissió, plantar una bona falla, la millor i aconseguir un bon premi, el primer a ser possible és sempre la nostra finalitat última.

Això és el que pensava jo quan en l’any 1999 en vaig embarcar al vaixell de Baix la Mar. Hui pense igual i aquesta maleïda pandèmia està demostrant que sense monument no hi ha festa, però ara també sé, que a banda del monument la falla baix la mar té molts altres objectius culturals, de valors, tradicions, innovació, artístics, gastronòmics, igualtat, solidaritat i responsabilitat, que tots junts fan que la falla baix la mar siga referent dins del món faller.

El Casal és el cor de la nostra falla, no exagere si dic que dies després que el foc consumeix el monument el president de la comissió convoca la primera reunió per formar la directiva i per marcar objectius.
És lloc de convivència entre generacions, la xicalla va assolint a poc a poc la idiosincràsia de la falla baix la mar, entre berenars, jocs i rialles, allí es preparen el festival infantil, les disfresses de carrosses i l’ofrena. Francament és l’ecosistema on tot es mou al voltant de la falla, les falleres i fallers planifiquem l’exercici faller, les activitats culturals, teatre, llibret, presentacions, carrosses i les activitats festives que també n’hi ha i no poques.

Els divendres al casal són únics i especials a la nostra comissió, s’ajuntem durant tot l’any, reunions per tractar temes puntuals, per buscar algun recurs econòmic, venda de loteria, pergamins i cobrament de quotes, també per a sopar i intercanviar opinions. Després d’un sopar o dinar en la tertúlia sempre sorgeix una idea, una nova proposta per a dur endavant i resulte positiva per la falla. Les portes del nostre casal sempre estan obertes per acollir qualsevol acte, nomenaments, exposicions, xerrades i presentacions de llibret i pergamí.

La gastronomia és la reina del nostre casal, el concurs de paelles i el concurs d’arròs a banda, són dates marcades amb roig al calendari faller, els diumenges de dinar al casal són famosos, falleres i fallers es posen mans a la feina a preparar-nos la seua especialitat, cuineres i cuiners que de vegades vénen d’altres comissions falleres i als que sempre els agraïm la seua col·laboració.

Per últim vull acabar amb una frase que escrita en l’antic casal, que recordava l’esforç i valentia que dones i homes van fer per poder gaudir d’un nou casal.
Hui vull retre un homenatge per eixa determinació, que va obrir el camí a seguir i hui hem fet entre totes i tots que la falla baix la mar siga una gran falla de Dénia.

“De la força de la voluntat dels homes, dependrà la grandesa de les seues obres”

Tenim ganes de falles, tenim ganes de tornar al casal, ajuntar-nos a menjar, riure, beure i estimar-nos.

Mai serà com abans, serà diferent, però les falles seguiran sent la gran festa de l’amistat.

Vicent Oltra Gimeno

 

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vosté tinga la millor experiència d'usuari. Més info

acceptar
Grandària de la Font