El terme de “falles” té diferent significat segons a la persona que li preguntes. Doncs per a mi, les falles son sinònim de cultura, estima, amistat, família, records i pólvora. No hi ha una definició exacta que puga descriure aquest sentiment.

Aquest sentiment que sent tan fort cap a les falles, ve lligat a les meues arrels familiars que sempre han estat vinculats al món faller i ens han inculcat aquest meravellós llegat amb molta estima.

Uns dels records més preuats de la meua infància eren els divendres de casal i sopar, mentre els grans s’encarregaven de cobrar quotes, els menuts jugàvem a la vorera del carrer pont. És d’ací d’on pense que prové aquesta amistat tan forta que hui en dia continua sent un grup d’amics al que s’hi han anat incorporant-se noves amistats a aquesta meravellosa família marinera on de segur serà molt difícil acomiadar-se d’ella.

Les falles no són tan sols tres dies a l’any, sinó que són tots i cadascun dels dies que conté l’any, ja que, durant l’exercici faller se celebren diferents actes i esdeveniments. En les falles s’envolten diferents gremis com els tallers dels artistes fallers, la banda de música, la pirotècnia, la gastronomia, però sobretot una de les peces més fonamentals que desenvolupa a través del temps un llegat històric és la indumentària valenciana on últimament s’hi han realitzat investigacions per a conéixer l’autèntica indumentària. Gràcies a aquest gran estudi, molts indumentaristes hui en dia se solen basar en els dissenys de l’època, inclús realitzen reproduccions de bordats antics i tota mena de vestimenta recuperant els mateixos materials tradicionals tant en tèxtil com en joieria i diversos ornaments.

En quant en l’actualitat que ens rodeja hui en dia, m’és impossible imaginar-me un altre març sense falles, de fet no m’imagine un altre dia de Sant Josep sense ofrenar a la nostra “geperudeta”. Ara com ara, no podem saber amb certesa el que passarà d’ací a uns mesos, però pense que les falles hauran de tornar a celebrar una vegada es trobe una solució a aquesta pandèmia. Així tots tant menuts com grans podrem tornar a gaudir del sentiment que tot faller està desitjant sentir a flor de pell, eixir al carrer i gaudir del comboi faller.

Em sent plenament orgullosa amb la gent que forma part d’aquesta comissió, que treballa any rere any de manera desinteressada per fer possible tots aquells actes, organització de dinars i sopars, elaboració de carrosses i comparses tant grans com infantils, presentacions i llibrets. Però sobretot, m’enorgulleix la lluita que està portant cada vegada més a terme la falla amb la igualtat i la inclusió sense perdre l’essència fonamental de la tradició valenciana.

Ens tornarem a veure amb més ganes que mai.

Mireia Jordá Chornet.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vosté tinga la millor experiència d'usuari. Més info

acceptar