Per a mi, que sóc fallera des d’abans de nàixer, ja que els meus pares van anunciar que estaven esperant-me el dia de Sant Josep, vestits de fallers, és molt difícil no vincular la falla amb la paraula família. I és que això és la meua falla per a mi, una segona família que m’ha vist créixer i que m’ha ensenyat moltes coses.

Val, potser sone un poc massa sentimental, però és la veritat. Us explique. La falla Baix La Mar està plena de gent amb una gran diversitat de personalitats i habilitats que, cada una amb la seua singularitat, aporta al creixement de la falla i de la gent que la envolta. Com en una família normal, tots tenim el nostre rol dins d’ella i, com a bons familiars, aprenem uns dels altres, siguent capaços de desenvolupar immenses tasques de treball col·laboratiu com, per exemple, la més gran de totes, la confecció de les carrosses i les seus comparses. No menys importants són altres tasques com el disseny del llibret, l’elaboració de presentacions i bàndols i altres menys visibles però igual d’importants com l’organització dels dinars i sopars, cobraments de quotes, etc. En fi, un gran grup de persones disposades a treballar per una mateixa il·lusió: el benestar de la falla, és a dir, de la nostra família.

Ficant-nos encara més sentimentals, com a família no sols celebrem els nostres triomfs personals, sinó els de tots els integrants de la falla, perquè tots ens alegrem, aplaudim, cantem i botem quan algun dels nostres fallers guanya qualsevol premi o reconeixement. A més, sempre recolzem als nostres càrrecs. Jo mateixa puc confirmar-ho, ja que durant el meu exercici com a fallera major infantil vaig sentir totes les emocions que els fallers de la comissió em van fer arribar, com l’estima, l’alegria i l’orgull.

I, vaig a ser honesta, estic orgullosa d’aquesta família. Potser no sempre estem d’acord en tot, però tots treballem pel mateix objectiu, la nostra falla. A més, sent orgull de ser part d’una falla que sempre està involucrada en la cultura, la inclusió i la igualtat. Contínuament realitzem jornades culturals, debats i xarrades informatives sobre diferents temes d’importància social i fem ús actiu del que aprenem, inclús involucrant als més menuts en aquestes activitats de manera que puguen entendre-les i aplicar-les en el dia a dia.

Personalment, he vist la nostra falla evolucionar durant molts anys en diferents temes. No dic que ja estiga tot fet, però definitivament estem anant pel camí correcte. Afortunadament, forme part d’un grup d’amics i amigues, els actuals “Juniors”, junt als quals he crescut i amb els que estic segura que durem endavant totes les coses que la nostra falla ens ha ensenyat, tant cultural com socialment, i més.

Espere algun dia mirar enrere i llegir aquest text i poder adonar-me i enorgullir-me de tot el treball que hem fet i que el món de les falles haja evolucionat, especialment en els camps d’inclusió i igualtat. Agafem tots junts el timó i marquem el rumb cap a un gran futur per a la nostra festa i la nostra falla!

Isabel Comes Guardiola

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vosté tinga la millor experiència d'usuari. Més info

acceptar